Categories Torte i kolači

Moto keksi sa Nutellom

Sastojci:

450 g glatkog brašna
120 g šećera u prahu
250 g maslaca
1 žličica šećera u prahu
2 vanilin-šećera
1 jaje
1 žumanjak
4 kašičice kakaa
I još: 150-200 g nutele ili čoko namaza

Priprema:

Pomiješati najprije brašno, šećer u prahu, vanilin-šećer i prašak za pecivo. Tada dodati i maslac sobne temperature izrezan na komadiće, jaje i žumance te umijesiti prhko tijesto. Odmah ga podijeliti na dva ista dijela pa u jedan dio dodati kakao. Dobro premijesiti taj dio sa kakaom kako bi se dobilo ravnomjerno tamno (smeđe) tijesto.

Od svakog dijela tijesta oblikovati kuglu, omotati je prozirnom folijom i pospremiti u frižider na bar 15 minuta.

Prohlađeno tijesto razvaljati na radnoj površini posipanoj brašnom na debljinu od 3 mm. Izrezivati modlicom cvjetiće i slagati ih u lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima. Smeđi dio tijesta će biti podloga pa ti cvjetići trebaju biti cijeli, dok na žutim cvjetićima u sredini treba biti rupica. Ako nemate takvu modlicu s rupicom, napravite rupicu nekim drugim predmetom… npr. sitnim poklopcem sa kapi za nos, poklopcem olovke ili flomastera ili sl.

Keksiće peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10 minuta. Pazite da ih ne prepečete. Žuti cvjetići s rupicom bi trebali ostati žuti!

Ohladiti kekse, pa spajati smeđi i žuti cvjetić sa malo nutele ili čoko namaza. Kekse odlagati u kutiju s poklopcem gdje se mogu čuvati 2-3 sedmice.

Izvor: recipeci.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *