Naopaki kolač od jabuka

by | 24 Januara, 2019

Sastojci:

ulje
3/4 šolje šećera
1/4 šolje vode
3 šolja jabuka narezanih na tanke ploške
1/4 šolje nasjeckanih oraha
za biskvit:
200 g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
2/3 šolje šećera
3 kašike maslaca
2 žumanca
kašičica ekstrakta vanilije
1/2 šolje mlijeka
3 bjelanjka

Priprema:

Ugrijte rernu na 170°C pa namastite okrugli kalup za tortu. Pomiješajte tri četvrtine šolje šećera s četvrtinom šolje vode i ugrijte na umjereno jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ulijte u lim za pečenje. Preko toga u krug poredajte kriške jabuka. Pospite orasima i ostavite sa strane.

Pripremite biskvit. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so pa promiješajte. Mikserom istucite dvije trećine šolje šećera i maslac. Dodajte žumance i vaniliju pa još izmiksajte. Umiješajte brašno i mlijeko. Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu za biskvit. Premažite preko jabuka i pecite 35 minuta. Kad je kolač gotov, krenite ga na tanjir i poslužite.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.