Neodoljivo kremasta: Bebina torta

by | 28 Decembra, 2017

Foto: Torte i kolači

Sastojci:

Za fil I:
400 g šećera
500 ml mlijeka
200 g griza
Za fil II:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
250 g margarina
Za fil III:
200 ml slatke pavlake
1 šlag krema od vanilije
150 ml hladnog mlijeka
Za glazuru:
100 g čokolade
5 kašika ulja

Priprema:
Fil I:
1. U šerpu dodati šećer, pa ga zagrijavati dok se ne karamelizuje.
2. U karamelizovan šećer sipati mlijeko, smanjiti temperaturu i lagano kuhati dok se šećer skroz ne otopi.
3. Dodati griz, pa lagano miješati dok se ne skuha i zgusne. Topao fil sipati u vodom nakvašen kalup i ostaviti da se stegne.
Fil II:
1. Sipati 400 ml mlijeka u šerpu i zagrijavati do tačke ključanja. U ključalo mlijeko zakuhati puding razmućen u ostatku mlijeka sa šećerom, pa miješati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, a potom ga sjediniti s pjenasto umućenim margarinom.
2. Fil ravnomjerno rasporediti preko oglađenog fila I.
Fil II:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst snijeg i pomiješati s već umućenom šlag kremom.
2. Premazati preko fila II i ostaviti u frižideru da se stegne.
Glazura:
1. Čokoladu izlomiti na komade, dodati ulje i otopiti na pari.
2. Pripremljenu glazuru preliti preko fila III i ostaviti preko noći u frižideru.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.