Nepečeni kremasti kolač s višnjama i keksima

by | 2 Aprila, 2019

Sastojci:

Za žutu kremu
8 žumanaca
8 kašika šećera
2 vanilin-šećera
5 kašika gustina
2 kašika oštrog brašna
800 ml mlijeka
200 g maslaca
Za crvenu kremu
1 teglica kompota od višanja (neto 680 g, ocijeđena masa 340 g)
150 ml vode
6 kašika šećera
2 pudinga od vanilije
I još: veće pakovanje pettit beure keksa

Priprema:

Za pripremu kolača uzmite pleh za pečenje ili kalup srednje veličine (cca. 22×32 cm). Kada ste odabrali pleh, “iskorijite” po njegovom dnu broj keksa i složite ih po cijelom dnu.

Višnje istresite u cjedilo i sakupite sok. Neka tako stoje u cjedilu dok kuhate žutu kremu.

Za žutu kremu miksajte žumance sa šećerom i vanilin-šećerom, Dodajte gustin i brašno, te malo mlijeka kako ne bi bilo pregusto. Ostatak mlijeka stavite da zavrije. U vruće mlijeko ukuhajte smjesu od žumanaca i brašna te na laganoj vatri kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje. U još vruću kremu umiješajte maslac pa sve skupa energično i dobro promiješajte. Poklopite kako se krema ne bi ohladila dok kuhate crveni dio.

Prebacite sakupljeni sok od višanja u mjernu posudu. Dolijte vode tako da sve skupa bude 600 ml pa sada tu količinu pomiješajte sa višnjama u loncu u kojem ćete kuhati crvenu kremu. Zakuhajte višnje sa sokom do vrenja. U manjoj posudici razmutite prah pudinga od vanilije sa šećerom i 150 ml vode pa sada to ukuhajte u kipuće višnje. Miješajte nekoliko minuta na vatri dok se ne zgusne. Krema je gotova kada postane sjajne crvene boje, što će se dogoditi za doslovno nekoliko minuta miješanja. Poklopite da se ne hladi.

Sada prionite na slaganje kolača. Prvi sloj već posloženih keksa premažite polovinom žute kreme, složite odmah preko toga novi red keksa. Sada preko keksa premažite polovinu crvene kreme sa višnjama, pa preko nje opet red keksa. I takav postupak ponovite još jednom.

Završni sloj će vam biti crvena krema. Kako sam ranije rekla, kod ovoga je kolača bitno da budete brzi i da vam se kreme ne ohlade jer će jedino u tom slučaju keksi dovoljno omekšati unutar kolača pa se slojevi neće razdvajati!

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.