Categories Torte i kolači

Non plus ultra

Sastojci:
Za prhko tijesto
250 g brašna
250 g maslaca ili margarina
3 žumanca
60 g šećera
Za bijele kapice
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
I još
pekmez koji najviše volite za spajanje kolačića

Priprema:

Od  svih sastojaka umijesiti prhko tijesto. S obzirom na to da je malo mekše i podatno, pustiti ga da odleži umotano u plastičnu foliju barem 30 minuta na hladnom.
Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljati ga na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 2-3 mm pa malim čašicama ili modlicama izrezivati krugove. Neka vam čašica bude što manja (cca 2-3 cm promjera) jer non plus ultra je najljepši kada je veličine gotovo jednog zalogaja.

Slagati krugove u pleh na papir za pečenje u malim razmacima.

Bjelanjke miksati dok ne postanu potpuno čvrsti, tada dodati šećer i miksati dok masa ne postane potpuno sjajna i čvrsta. Premjestiti snijeg u špricu ili vrećicu za ukrašavanje pa nanijeti na svaki krug malo te smjese. Neka do ruba kruha ostane 2 mm jer će se prilikom pečenja smjesa od bjelanjka proširiti i zauzeti cijelu površinu kolačića.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160ºC 20 minuta. Kapice moraju dobiti blagu zlatnu boju i ne smiju se nikako prepeći.

Pečene kolačiće premazivati pekmezom i spojiti. Čuvati u zatvorenoj kutiji do posluživanja.

Izvor: recipeci.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *