Osvježavajuće kremasta ljetna rapsodija

by | 24 Maja, 2018

Sastojci:

1 kore za rozen tortu
Za fil:
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
15 kašika šećera
250 g margarina
200 g šećera u prahu
300 g šlaga
200 ml kisele vode
180 g kiselog vrhnja
100 g bijele čokolade
Ostalo:
1 kg jagoda ili malina

Priprema:

1. U dublju šepu sipati 800 ml mlijeka, dodati šećer i zagrijavati dok ne provri.
2. Ostatak mlijeka razmutiti s pudingom od vanilije, pa zakuhati u ključalo mlijeko. Miješati dok se smjesa ne zgusne, skinuti s ringle i ostaviti da se dobro ohladi.
3. Margarin sobne temperature pjenasto umuti sa šećerom u prahu, a zatim sjedniti s ohlađenim pudingom.
4. Umutiti šlag s kiselom vodom da se dobije čvrst šam.
5. Umućen šlag, kiselo vrhnje i narendanu bijelu čokoladu dodati u fil i sve sastojke dobro izmiješati i povezati.
Finalni postupak:
1. Koru za rozen premazati u tankom sloju pripremljenim filom, pa poklopiti drugom korom.
2. Na svaki drugi red poslagati jagode isječene na kolutiće, a potom preko njih premazati malo fila kako bi se gornja kora zalijepila.
3. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal.
4. Gotov kolač ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Dekorisati šlagom i sjeckanim jagodama, sjeći na kocke i servirati.

Izvor: Pošalji recept Foto: Torte i kolači

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.