Pita s makom i orasima

by | 30 Maja, 2018

Sastojci:
Za kore:
250 ml kisele vode
1 kašika suhog kvasca
2 kašike šećera
250 ml ulja
600 g brašna
Za fil I:
250 g mljevenog maka
125 g šećera u prahu
150 g džema od šljiva
Za fil II:
250 g mljevenih oraha
125 g šećera u prahu
150 g džema od kajsija
Za premazivanje:
džem od kajsija
mljeveni orasi

Priprema:

Kore:
1. U mlaku kiselu vodu staviti kašiku suhog kvasca i ostaviti da odstoji pet minuta.
2. U dublju posudu sipati polovinu brašna, šećer i ulje, pa preliti rastopljenim kvascem. Postepeno dodavati ostatak brašna i rukama umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za prste.
3. Oblikovati tri jednake jufke, prekriti ih pamučnom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Finalni postupak:
1. Na radnoj površini posutoj brašnom razvući jufku na veličinu pleha (oko 20×35 cm), a zatim je pomoću oklagije prebaciti u podmazan i brašnom posut pleh.
2. Preko kore premazati džem od šljiva i posuti pomiješan mljeveni mak sa šećerom u prahu.
3. Staviti drugu razvučenu koru, premazati je džemom od kajsija i posuti orahe pomiješane sa šećerom u prahu.
4. Razviti treću koru i staviti je preko fila. Ostaviti pitu da nadođe oko 30 minuta. Izbockati čačkalicom do dna i peći na 180°C oko 30 minuta dok ne dobije finu boju.
5. Pečenu pitu prevrnuti na tacnu da fil od mljevenog maka bude gore. Još toplu je premazati džemom od kajsija i posuti mljevenim orasima.

Izvor: Pošalji recept Foto: Torte i kolači

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.