Categories Torte i kolači

Ruska čupava pita

Sastojci:

Za tijesto:
400 g brašna
160 g šećera
1 vanilin-šećer
50 g kakaa
3 kašičice praška za pecivo
1 jaje
200 g maslaca
Za fil:
500 g bijelog kravljeg sira
200 g šećera
2 vanilin-šećera
3 jaja
1 puding od vanilije
100 g maslaca

Priprema:

Za tijesto pomiješati sve suhe sastojke. Dodati jaje i maslac narezan na manje komadiće pa umijesiti prhko tijesto. Podlijeliti tijesto na jedan veći dio i dva manja. Omotati folijom i pospremiti u frižider dok pripremate fil. Jedan manji dio tijesta stavite u zamrzivač jer ćete taj dio na kraju naribati preko fila.

Za fil miksati jaja sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodati otopljeni maslac te na kraju prah pudinga i sir. Dobro sve sjediniti.

Okrugli kalup za torte promjera 26 cm premazati tankim slojem maslaca. Na dno kalupa staviti najveći dio tijesta pa ga prstima i dlanom razvući na veličinu kalupa. Od manjeg dijela tijesta napraviti 3-4 valjčića te ih utisnuti na rub kalupa kako biste dobili visoki rub podjednake debljine na svim dijelovima. Preko svega odmah izliti kremu od sira. Preko sirne kreme naribati treći dio tijesta iz zamrzivača.

Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 70 minuta. Pitu ohladiti, odvojiti od kalupa i poslužiti po želji uz čokoladni preliv.

Izvor: recipeci.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *