Šil kocke

by | 1 Marta, 2013

Za kore:

  • 210 g putera
  • 210 g šećera u prahu
  • 11 jaja
  • 210 g mljevenih oljuštenih badema
  • 75 g čokolade
  • 11 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 2 kašike ruma

Za fil:

  • 11 jaja
  • 210 g šećera
  • 75 g čokolade
  • 210 g putera

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 1 dl vode
  • 150 g šećera

Priprema:

Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti puter sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
3. U umućenu smjesu od žumanjaka dodati šam od bjelanjaka, mljevene bademe i mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati varjačom.
4. Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim sipati u nju polovinu pripremljene smjese za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
5. Posebno sjediniti mlijeko i rum pa dobijenom mješavinom poprskati pečene kore.

Fil:

1. Sjediniti jaja i šećer te kuhati na pari uz neprestano miješanje da se zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. U ohlađenu smjesu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
2. Preko gornjeg fila preliti glazuru od čokolade (sjediniti čokoladu, vodu i šećer pa prokuhati).

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.