Categories Torte i kolači

Slatka i fina: Čudesna torta

Sastojci:

4 jajeta
100 g šećera
1 vanilin-šećer
50 g brašna
50 g gustina
100 g mljevenih oraha
1 kašika ruma
2 dl mlijeka
Za fil I:
4 jajeta
200 g čokolade
140 g šećera
1 vanilin-šećer
50 g brašna
250 g margarina
2 kašike ruma
Za fil II:
5 dl slatkog vrhnja
150 g mljevenih oraha
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g margarina

Priprema:

Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom. Dodati šam od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati gustin, brašno, mljevene orahe i polako promiješati.
4. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprečno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore. Kore poprskati mješavinom mlijeka i ruma.
Fil I:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, vanilin-šećer i brašno pa umutiti mikserom.
2. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i promiješati. Pripremljenu smjesu kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati malo ruma i pjenasto umućeni margarin te umutiti mikserom.
Fil II:
Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i pomiješati ga s mljevenim orasima.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade i nanijeti polovinu šlaga sa mljevenim orasima. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru otopiti sa margarinom i preliti preko torte.

Izvor: Pošalji recept Foto: Dobra hrana

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *