Španska torta

by | 21 Aprila, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike čokolade u prahu
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 2 kašike gustina

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 jajeta
  • 2 dl slatke pavlake
  • 100 g mljevenih pečenih lješnjaka
  • 100 g eurokrema

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom. Zatim dodati čokoladu u prahu, brašno, gustin i promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
3. U smjesu od žumanjaka dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. U okruglom kalupu za torte od pripremljene smjese na 200 ºC ispeći koru.

Fil:

1. Sjediniti jaja sa 100 g šećera u prahu i kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije gusti fil.
2. Posebno umutiti margarin sa preostalim šećerom u prahu. Dodati prohlađeni fil od žumanjaka, šlag od slatke pavlake, mljevene pečene lješnjake, rendanu čokoladu i eurokrem. Polako promiješati varjačom.

Finalni postupak:

1. Preko kore sipati pripremljeni fil i poravnati. Ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Dok se torta hladi, pripremiti glazuru: čokoladu sjediniti sa margarinom i otopiti na pari.
3. Stegnutu tortu preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.