Štrudla s makom i šljivama

by | 30 Jula, 2015
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:

za tijesto

– 500 g mekog brašna

– 1/2 svježeg kvasca

– 2 kašike šećera

– 1 vanilin-šećer

– 1,5 dl mlijeka

– 1 dl ulja

– 2 jajeta

za fil

– 350 g mljevenog maka sa šećerom

– 2 dl mlijeka

– 300 g šljiva

Priprema

Tijesto:

1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svjež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmješati da ne bude grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.

2. U posudu za miješanje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, jedno jaje, šećer i vanilin-šećer te polako promiješati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umiješeno teijsto ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:

1. Mljeveni mak preliti mlijekom pa kuvati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.

2. Šljive očistiti od koštica i isjeći na kriške.

Finalni postupak:

1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm, a zatim ga uzdužno presjeći napola.

2. Duž obje trake od tijesta rasporediti fil od maka pa pažljivo urolati.

3. Okruglu tepsiju nauljiti, a potom u nju ukrug smotati štrudlu. Između štrudli poslagati kriške šljiva tako da se na krajevima preklapaju.

4. Štrudlu premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: Pošalji recept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.