Torta od sira i slatke pavlake

by | 29 Jula, 2013

desert

Sastojci:

Za koru:

  • 120 g putera
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 g brašna

Za fil:

  • 8 listova želatina
  • 2,5 dl mlijeka
  • 200 g šećera
  • 4 žumanjka
  • rendana kora limuna
  • 5 dl slatke pavlake
  • 500 g švapskog sira

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka, te ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti puter koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, žumanjke, šećer i brašno.
3. U umućenu masu dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, pa u njega sipati pripremljenu masu i peći je 20 minuta u zagrijanoj rerni na 175 C.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi i presjeći je poprečno na dva dijela kako bi se dobile dvije kore.

Fil:

1. Želatin potopiti u vodu prema uputstvu sa kesice, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Posebno umutiti mlijeko, šećer, žumanjke i rendanu koru limuna, staviti da se kuha i miješati cijelo vrijeme dok se ne zgusne. U zgusnutu masu dodati želatin i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu masu umiješati šlag od slatke pavlake i švapski sir, pa polako promiješati.

Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fil, poravnati, zatim prekriti drugom korom i staviti u frižider da se stegne.
2. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko stegnute torte.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.