Torta s grožđicama

by | 14 Augusta, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Za kore
– 20 jaja
– 400 g kokosovog brašna
– 400 g grožđica
– 800 g šećera
Za fil
– 200 g šećera
– 5 dl mlijeka
– 250 g putera
– 4 kašike brašna
– 100 g bijele čokolade
– 100 g čokolade za kuhanje
– 1 šlag
– 1 krem šlag od čokolade

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati 200 g šećera i mutiti sve vrijeme.
2. U pripremljen šlag dodati 100 g kokosovog brašna, 100 g grožđica i polako promiješati.
3. Pravougaoni kalup obložiti papirom za pečenje. Sipati u njega pripremljenu masu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.
Fil:
1. Posebno umutiti žumanca sa 200 g šećera i kuhati na pari dok se šećer ne otopi. Ostaviti da se ohladi, dodati puter i umutiti mikserom.
2. U manjoj šerpi sjediniti mlijeko i brašno, te kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, sjediniti sa prethodnim filom i podijeliti na dva dijela.
3. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu, a u drugi otopljenu crnu čokoladu.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati crnim filom, prekriti drugom korom i nanijeti bijeli fil. Isti postupak ponoviti još jednom.
2. Krem šlag od čokolade i običan šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice, te njima premazati tortu i dekorisati po želji.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.