Torta s medom i mljevenim orasima

by | 6 Februara, 2017
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock


Sastojci:

Kore
4 jajeta
5 kašika meda
5 kašika šećera
5 kašika mlijeka
3 kašike masti
1 kašičica sode bikarbone
600 g brašna
Fil
1½ l mlijeka
600 g šećera
200 g gustina
50 g mljevenih oraha
250 g margarina
Posipanje
100 g oraha

Pripremа:

Kore
1. U odgovarajućoj posudi pjenasto umutiti jaja sa šećerom.
2. Dodati med, mlijeko i mast, a potom dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i umijesiti glatko tijesto.
3. Tijesto podijeliti na 8-10 loptica, a potom ih rastanjiti na veličinu kalupa u kom će se peći (promjera 28 cm).
4. Korice peći na dobro podmazanom i pobrašnjenom plehu u zagrijanoj rerni na 200°C (paziti da ostanu bijele, a ipak pečene – oko 7 minuta).
Fil
1. Gustin razmutiti u 500 ml mlijeka.
2. Zatim u odgovarajućoj šerpi karamelizovati šećer i preliti ga sa 1 l mlijeka. Miješati dok se karamel ne otopi i ostaviti da provri.
3. Potom dodati razmućen gustin i miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin pjenasto umutiti i sastaviti ga sa ohlađenim kremom. Na kraju dodati mljevene orahe i promiješati.
Finalni postupak
1. Kore ravnomjerno premazivati filom i slagati.
2. Premazati filom i posuti mljevenim orasima pa ostaviti u frižider preko noći kako bi kore omekšale.
3. Sutradan isjeći i poslužiti.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.