Vanilija torta

by | 20 Novembra, 2017

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Kora
5 jaja
5 kašika šećera
4 kašike brašna
100 ml mlijeka
rendana kora od jednog limuna
2 vanilin-šećera
1 prašak za pecivo
Fil
800 ml mlijeka
4 pudinga od vanilije
rendana kora od jednog limuna
300 ml slatkog vrhnja
3 vanilin-šećera
200 g margarina
Dekoracija
150 g bijele čokolade za kuhanje
50 g crne čokolade

Priprema:
Kora
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, rendanu koru limuna i mlijeko pa uz neprestano miješanje postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo.
3. U umućenu masu dodati snijeg od bjelanaca i polako promješati kuhačom. Sipati u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
Fil
1. U odgovarajuću posudu sipati 600 ml mlijeka pa ostaviti da proključa. Posebno umutiti ostatak mlijeka sa pudingom od vanilije, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje da se masa zgusne.
2. U zgusnutu masu dodati rendanu koru limuna i vanilij-šećer, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen fil dodati margarin omekšao na sobnoj temperaturi i umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatkog vrhnja i polako promiješati kuhačom.
Finalni postupak
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu pa sipati pripremljen fil, poravnati i staviti da se stegne u frižideru.
2. Zatim, tortu izvaditi iz kalupa i preliti otopljenom bijelom čokoladom. Odozgo nanijeti otopljenu tamnu čokoladu i dekorisati po želji.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.