Voćna torta

by | 5 Marta, 2013

Za kore:

  • 15 bjelanjaka
  • 600 g šećera
  • 3 kašike sirćeta

Za fil:

  • 1 konzerva ananasa
  • 500 g banana
  • 500 g kivija
  • 15 žumanjaka
  • 4 dl slatke pavlake
  • 250 g šećera
  • 300 g krem šlaga od vanile
  • 5 dl mlijeka

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 200 g šećera muteći dok se šećer ne otopi. Pred kraj mućenja dodati kašiku sirćeta.
2. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 60 minuta.
3. Od preostalog materijala ispeći još 2 kore.

Fil:

1. Sjediniti žumanjke sa šećerom pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađeni fil od žumanjaka dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati varjačom.
3. Posebno umutiti krem šlag od vanile sa mlijekom.
4. Ananas, banane i kivi očistiti i isjeći na manje kocke.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati 1/3 fila od žumanjaka, posuti ananasom i premazati 1/3 krem šlaga od vanile. Prekriti drugom korom pa premazati 2/3 fila od žumanjaka rasporediti banane, premazati 2/3 krem šlaga od vanile i prekriti trećom korom. Na kraju nanijeti preostali fil od žumanjaka, posuti ga kivijem i premazati preostalim krem šlagom.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.