Rafaelo šnit

by | 3 Augusta, 2013

Rafaelo

Sastojci:
Za bijelu koru:

  • 5 bjelanaca
  • 150 g šećera
  • 150 g kokosa
  • 50 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 limuna

Za braon koru:

  • 5 bjelanaca
  • 150 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 50 g kakaoa
  • 50 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 10 žumanjaka
  • 1 vanil-šećer
  • 200 g šećera
  • 1 puding od vanile
  • 3 dl mlijeka
  • 250 g putera

Priprema:
Bijela kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg te postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanaca dodati kokos, brašno, prašak za pecivo i sok od pola limuna, pa lagano promiješati.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći je 20 minuta na 170 ºC.

Braon kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg te postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanaca dodati orahe, kakao, brašno i prašak za pecivo, pa promiješati. Pripremljenu masu za koru ispeći na isti način kao i prethodnu.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke, vanil-šećer, šećer, puding i mlijeko, te dobro izmiješati. Pripremljenu masu kuhati dok se ne zgusne.
2. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, a zatim dodati pjenasto umućen puter pa dobro izmiješati da bi masa postala kompaktna.

Finalni postupak:

1. Bijelu koru premazati sa 3/4 pripremljenog fila, te prekriti braon korom, potom nanijeti ostatak fila i ravnomjerno rasporediti.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.