Red velvet – torta od cikle

by | 18 Maja, 2017

Foto: Pošalji recept

Sastojci:

130 ml maslinovog ulja + 1 kašika za kalup
1 velika cikla (oljuštena i isjeckana)
60 ml balzamiko sirćeta
280 g speltinog brašna
20 g gorkog kakaoa u prahu
1 kesica suhog kvasca
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica morske soli
2 velika jajeta
50 g ječmenih pahuljica (potopljenih u mlijeku da nabubre 20 minuta)
1 kašičica čistog ekstrakta vanilije
200 ml surutke
60 ml grčkog jogurta
60 ml svježeg soka od narandže
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica instant kafe u prahu
150 g sjeckanih blanširanih badema
Glazura
60 g krem sira sobne temperature
2 kašike putera sobne temperature
½ kašičice čistog ekstrakta vanilije
2 kašike javorovog sirupa ili 1 kašika meda
1 ½ kašika surutke

Priprema:

1. Zagrijati rernu na 180ºC. Kalup za kuglof podmazati uljem i posuti brašnom (tako je malo vjerovatno da će se zalijepiti).
2. U šerpu staviti ciklu i balzamiko sirće pa sipati vodu toliko da ogrezne. Ostaviti da tečenost proključa na umjerenoj temperaturi, te kuhati ciklu još 20 minuta ili dok ne omekaša. Zatim je iscijediti i ostaviti sa strane prelivenu sa 100 ml tečnosti u kojoj se kuhala. Kada se prohladi, ciklu zajedno sa tečnošću miksati u blenderu 4-5 minuta dok se ne dobije žitka smjesa.
3. U činiji izmiješati brašno sa kakaom, suhim kvascem i sodom bikarbonom, pa dodati so.
4. Potom mikserom umutiti jaja sa ječmenim pahuljicama, maslinovim uljem i vanilijom, sve dok smjesa ne postane blijedožuta. Dodati pire od cikle, 200 ml surutke, grčki jogurt, sok od cijeđene narandže, jabukovo sirće i instant kafu. Mutiti 30 sekundi. Mikser zatim podesiti na minimalnu brzinu, polako sipati suhe sastojke, a onda brzinu smanjiti na srednju i miksati dvije minute. Na kraju umiješati bademe. Uliti smjesu u pripremljen kalup, pa tortu peći u rerni 40-50 minuta (čačkalicom provjeriti da li je pečena). Tortu izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi najmanje 5 minuta, a zatim je prevrnuti na tacnu ili ploču i ostaviti da se potpuno ohladi (oko 100 minuta).
5. U međuvremenu, mikserom na srednjoj brzini izmiješati krem sir, puter i pola kašičice ekstrakta vanilije sve dok smjesa ne potane žitka. Dodati javorov sirup i 1 ½ kašiku surutke, pa polako mutiti 1 minut. Smjesa treba da bude gusta i da klizi sa kašike. Glazurom preliti tortu i ohladiti je prije služenja.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.