Schwarzwald muffini – kolačići s višnjama

by | 9 Marta, 2020

Sastojci:

Za muffine
350 g brašna
4 kašike kakaa
250 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
300 ml mlijeka
4 kašike kiselog vrhnja
200 ml ulja
100 g čokolade za kuhanje
Za bijelu kremu
500 ml mlijeka
5 kašika gustina
5 kašika šećera
100 g maslaca
Za umak od višanja
1 staklenka kompota od višanja
5 kašika šećera
100 ml vode
3 kašike oštrog brašna

Priprema:

Za muffine pomiješati u jednoj posudi sve suhe sastojke, u drugoj sve mokre. Uliti mokre sastojke suhima. Na kraju u dobijenu smjesu umiješati polovinu ocijeđenih višanja iz kompota i naribanu čokoladu. Smjesom za muffine puniti kalupe i papirne košarice do polovine pa peći u rerni zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Od predviđene mase trebalo bi da dobijete oko 30 muffina. Količina komada zavisi od toga koliko ste napunili kalupiće i koje su vam veličine.

Za bijelu kremu zagrijati mlijeko. Oduzeti od toga 6-7 kašika mlijeka i pomiješati sa gustinom i šećerom, pa ukuhati to u ostatak mlijeka. Postupak je identičan onome kada ukuhavate puding. Kuhati kremu nekoliko minuta, brzo je gotova, kao puding. Ohladiti pa u hladno umiješati izrađeni maslac.

Za umak od višanja prebaciti preostale višnje zajedno sa sokom u posudu za kuhanje. Dodati i šećer pa pustiti da zakuha. Razmutiti posebno brašno sa vodom, pa umiješati u kipuće višnje. Kuhati nekoliko minuta uz miješanje dok ne dobijete rjeđi umak. Ohladiti uz miješanje.

Na ohlađene muffine nanijeti kremu, pa dekorativno preliti umakom od višanja i poslužiti.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.