Sladoled od šljiva

by | 17 Septembra, 2019

Sastojci: 

500 g šljiva
50 g grožđica
100 g šećera
2 vanilin-šećera
100 ml ruma
kašičica cimeta
sok dvije limete
250 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Šljive dobro operite i nasijecite na četvrtine. Stavite u veću posudu te dodajte sve sastojke osim slatkog vrhnja. Stavite na laganu vatru i prokuhajte dok šljive malo ne omekšaju, oko 15 – 20 minuta. Ohlađene sastojke stavite u blender i dobro usitnite dok ne dobijete finu kremastu smjesu.

Smjesu iz blendera ulijte u posudu koju ćete staviti u zamrzivač. Na samom kraju ručno umiješajte slatko vrhnje. Smjesa mora biti jednolična i glatka.

Posudu stavite u zamrzivač. Prva tri sata, svakih trideset minuta izvadite posudu i sastojke lagano promiješajte da se ravnomjerno zamrzava.

Sladoled prije serviranja u zamrzivaču mora biti minimalno šest sati.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.