Slatka zimnica: Pekmez od dunja sa ukusom karamele

by | 29 Oktobra, 2018

Sastojci:

1 kg pirea od dunja
300 g šećera
sok od jedne 1/2 limuna

Priprema:

Dunje operite, očistite od sjemenki, stavite u posudu gdje će se kuhati i prelijte vodom. Kuhajte dok dunje omekšaju da se mogu izblendati štapnim mikserom. Možete ih ispasirati, ako nemate blender. U šerpu u kojoj ćete kuhati pekmez sipajte šećer i stavite na vatru. Karamelizujte šećer do lijepe karamel boje.

U ovako karamelizovani šećer dodajte pire od dunja. Kuhajte na laganoj vatri dok pekmez počne da se zgušnjava. Pred kraj kuhanja dodajte sok od limuna i nastavite kuhanje.

Kada iza kašike kojom mešate pekmez ostane trag, sklonite sa vatre. U oprane, zagrijane tegle, odmah sipajte pekmez. Zatvorite metalnim poklopcem i ostavite utopljene tegle da se ohlade. Hladne tegle odložite u ostavu.

Izvor: superrecepti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.