Slatki hljeb s cimetom – Monkey bread

by | 8 Februara, 2018

Sastojci:

Tijesto
450 g brašna
7 g suhog kvasca
½ kašičice soli
30 g šećera
250 ml toplog mlijeka
50 ml tople vode
50 g putera
Preliv
120 g putera
110 g smeđeg šećera
½ kašičice cimeta
1 vanilin-šećer
Dekoracija
180 g kisele pavlake
40 g štaub-šećera

Priprema

Tijesto
1. U dubljoj posudi pomiješati brašno i so.
2. Rastopljen puter sastaviti sa mlijekom, vodom, šećerom i kvascem pa sve dobro promiješati i odmah dodati u brašno. Umijesiti mekano i glatko tijesto.
3. Pripremljeno tijesto prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udvosturči tj. oko 45 minuta.
Preliv
1. Puter rastopiti, dodati šećer, vanilin-šećer i cimet pa sve dobro promiješati.
Finalni postupak
1. Nadošlo tijesto preručiti na radni dio posut brašnom pa rastanjiti što bolje u pravougaoni oblik i isjeći na 64 kockice. Zatim testo oblikovati dlanovima u lopticu pa umakati u pripremljen preliv i slagati u dobro namašćen kalup za kuglof.
2. Složeno tijesto prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da naraste.
3. Peći u ugrijanoj pećnici na 180ºC oko 35 minuta.
4. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i odmah prevrnuti na desertni tanjir, pa ostaviti 5-6 minuta a zatim skloniti kalup.
5. Neposredno pred služenje kolač preliti umućenom kiselom pavlakom sa šećerom u prahu i preliti kolač.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.