Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Ako tražite čokoladnu tortu koja je sočna u svakom zalogaju, onda je to ova jednostavna čokoladna torta.
Kora:
2 šoljice brašna
11/2 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
3/4 šoljice rastopljenog maslaca
11/2 šoljica šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
4 jaja
115 g crne čokolade
2 kašičice biljnog ulja
11/2 šoljica mlaćenice (ili umjesto mlaćenice dodajte ¼ mlijeka i ¾ jogurta)
Fil:
1/2 šoljice Nutelle
1/2 šoljice nasjeckanih lješnika
Glazura:
225 g crne čokolade
1 šoljica slatke pavlake
Energetska vrijednost ovog deserta je: 436 KCAL / 1.824,22 KJ
Kliknite na sljedeću stranicu…
Zagrijte rernu na 160°C. Dva kalupa prečnika 23 cm obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi izmiksajte maslac dok ne postane kremast. Dodajte šećer i mutite oko 2 minuta. Dodajte vanilu i jedno po jedno jaje. Stavite čokoladu i biljno ulje na laganu vatru. Miješajte dok se čokolada ne rastopi. Dodajte smjesu sa maslacem. Lagano umiješajte smjesu sa brašnom u smjesu sa maslacem. Dodajte mlaćenicu i sve dobro izmiješajte. Podijelite tijesto na dva kalupa i pecite oko 35 minuta. Zagrijte pavlaku i čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne rastopi, te potom ohladite na sobnoj temperaturi. Jedan biskvit premažite Nutellom i prekrijte sa 1/2 šoljice nasjeckanih oraha. Prekrijte drugim biskvitom i cijelu tortu premažite glazurom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock