Categories Desert

Štrudla od jabuka

Sastojci:
Tijesto:
500 g glatkog brašna
2,2 dl mlake vode
malo soli
4 kašike ulja
Fil:
1 kg jabuka
3 kašike smeđeg šećera
vanilin-šećer
cimet
malo prezle ako su jabuke pune soka

Sastojci:

Zamijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti da miruje oko dva sata. Na čistom stolnjaku pobrašniti pa tijesto razvaljati i razvući rukama, tj. dlanovima tako da bude gotovo prozirno. Nauljiti ga pa rasporediti po njemu fil i zarolati tako da pridignete stolnjak pa rolati tijesto pomoću stolnjaka.

Štrudle presjeći na dužinu posude za pečenje pa ih poslagati i premazati maslacem te peći na 180-200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobije zlatnu boju.

Štrudle se mogu napraviti i s gotovim listovima za savijače ili jufke.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *