Torta Dendi by 24Kitchen

by | 21 Januara, 2013

Za marcipan:

  • 150 g oljuštenih badema
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak

Za fil:

  • 400 g suhog grožđa
  • 100 ml ruma
  • 200 ml vruće vode
  • 140 g kandiranih korica limuna
  • 80 g oljuštenih badema
  • 250 g mekog maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 350 g brašna
  • 100 g oljuštenih badema
  • 100 g marmalade od kajsija

Način pripreme:

1. Natopite suho grožđe u rum i vruću vodu na jedan sat.

2. Bademe za marcipan sameljite u blenderu. Dodajte šećer u prahu i ponovo uključite blender. Na kraju dodajte bjelanjak u tečnom obliku, pa dodajte male hladne vode. Izdvojte 50 g marcipana.

3. Ostatak marcipana stavite u činiju zajedno sa šećerom u prahu i maslacem, umutite ih mikserom. Odvojeno pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Isjecite kandirane korice limuna na male kockice. Ocijedite suho grožđe, ali sačuvajte male tečnosti.

4. Dodajte jaja jedno po jedno u umućenu smjesu. Nakon toga dodajte i brašno sa praškom za pecivo i nastavite da mutite. Dodajte suvo grožđe i kandirane korice i ručno promiješajte. lsjckajte oljuštene bademe, pa dodajte i njih.

5. Dobro namastite kalup za tortu (24 cm) sa pokretnim dnom. Isjecite od papira za pečenje krug za dno i postavite ga. Isjecite i traku za ivicu, koja bi trebalo da izlazi malo van kalupa. Sipajte mješavinu za tortu i poravnajte je. Ravnomjerno poređajte u krug oljuštene bademe. Pecite tortu na 160 stepeni dva sata, a nakon prvog sata provjerite čačkalicom.

6. U šerpici zagrejte marmeladu od kajsija sa ostatkom tečnosti u kojoj je bilo suho grožđe. Četkicom nanesite sirup po ivici torte, a nakon toga i odozgo.

7. Razvucite rukama odvojeni marcipan u dugu tanku kiflu. Dodajte šećer u prahu ako je potrebno. Spajalicom ili sl. napravite udubljenja po rubu marcipana. Marcipanom oivičite osnovu torte.

8. Poslužite tanko parče torte uz čašu poslepodnevnog čaja.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.