Torta s jogurtom i narandžama by 24Kitchen

by | 30 Januara, 2013

Za koru:

  • 2 bjelanca
  • 50 g šaćera
  • 3 žumanjaka
  • 50 g brašna
  • 25 g istopljenog maslaca

Za mus sa kiselim mlijekom:

  • 6 g želatina (3 lista)
  • 300 ml slatke pavlake
  • 300 g kiselog mlijeka
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 limun

Za dekoraciju:

  • 3 narandže
  • 1 supena kašika marmelade od kajsija
  • 1 supena kašika pistaća

Način pripreme:

1. Za mus potopite listove želatina u činiju s hladnom vodom. Nakon 10-15 minuta izvadite ih iz vode, i prebacite ih u šerpicu. Zagrejte i miješajte dok se želatin ne rastvori.
2. U činiji pomiješajte kiselo mlijeko. Malo dodajte u želatin i promiješajte. Nakon toga vratite mješavinu u ostatak kiselog mlijeka. Dodajte sok od limuna i šećer u prahu. Promiješajte.
3. Umutite lagano pavlaku. Dodajte je u mješavinu sa kiselim mlijekom, promiješajte i ostavite mus u frižideru na jedan sat.
4. Za koru mikserom lagano umutite bjelanca. Dodajte pola šećera i nastavite mućenje sve dok na dobijete gustu pjenu. Žumanjke umutite na pari sa drugom polovinom šećera. Nakon toga dodajte umućena bjelanca u umućene žumanjke, te pažljivo miješajte kutlačom. Dodajto brašno i promiješajte. Na kraju dodajte rastopljeni maslac.
5. Namažite maslacem kalup za tortu sa pokretnim dnom i sipajte smjesu u njega. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stopeni oko 20 minuta.
6. Narandže se filtriraju iznad činija. Isjeckajte ih na komadiće, oslobodite ih od kora. U sok od narandži koji ste sakupili dok ste ih čistili, dodajte marmeladu od kajsija i promiješajte. Dodajte i komadiće narandže i zalijte ih dobro mješavinom od soka jedne marmelade.
7. lzvadite ohlađenu koru iz kalupa i okrenite je. Prebacite mus u veliki špric sa glatkim vrhom. Napravita sloj musa iste debljine kao kora, tako što ćete početi od sredine, spiralnim pokretima.
8. Poređajte komadiće narandži spolja preko musa, vodeći računa o pravcu. Pospite pistaće.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.