Torta sa jabukama, limetom i puslicama by 24Kitchen

by | 2 Februara, 2013

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 120 g hladnog maslaca
  • 80 g šećera
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli

Za krem od limuna:

  • 2 žumanjka
  • 2 limete
  • 125 g šećera
  • 1 supena kašika kukuruznog gustina
  • 50 g maslaca

Za nadjev s jabukom:

4 jabuke
25 g šećera

Za puslice:

  • 6 bjelanaca
  • 250 g šećera

Način pripreme:

1. Sipajte sastojke za tijesto u činiju i umutite mikserom. Kada mješavina postane glatka sipajte je preko providne folije. Spljoštite tijesto i ostavite ga 30 minuta u frižideru.
2. Krem od limuna se pravi kao i žuti krem. Iscijedite sok od limete, tako što ćete ih prvo malo rolati po radnoj ploči. Sipajte u šerpu, ostavite jednu do dvije supene kašike u činiji. Izrendajte koru limete u šerpicu. Dodajte šećer i ponovo izdvojte jednu supenu kašiku. Promiješajte. U posebnoj činiji pomiješajte već odvojeni sok, malo šećera, žumanjaka i kukuruzni gustin. Miješajte dok ne dobijete kašastu smjesu – važno je da nema grudvica. U kašastu mješavinu dodajte toplu smjesu, pa vratite cijelu mješavinu u šerpu i stavite na vatru. Miješajte dok ne provri i ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa vatre i dodajte parče maslaca. Miješajte dok se ne istopi. Sipajte krem od limuna u činiju i pokrijte ga providnom folijom. Ostavite da se ohladi.
3. Oljuštite jabuke i isjeckajte ih na kockice. U činiji pomiješajte jabuke i šećer.
4. Razvucite tijesto, obilno posipajući brašno ispod i iznad tijesta. Namažite maslacem okrugli, ali ne mnogo dubok kalup ili tepsiju. Prebacite tijesto i pritisnite ga po zidovima i dnu. Višak tijesta odstranite. Izbockajte tijesto viljuškom.
5. Sipajte jabuke preko tijesta i pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 30 minuta.
6. Za puslice umutite mikserom bjelanca, a šećer dodavajte postepeno. Smjesu mutite dok ne postane vazdušasta.
7. Stavite ohlađenu tortu na poslužavnik. Nanesite krem od limuna preko i poravnajte. Odozgo stavite krem za puslice. Vrhove formrajte prstima.
8. Zapalite krem puslice kao što se pali karamel krem ili ubacite tortu u rernu zagrejanu na 220 stepeni, oko pet minuta.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.