Torta s keksom i napolitankama

by | 16 Novembra, 2013

torta

Sastojci:

  • 1,9 l mlijeka
  • 4 kesice želatina
  • 4 kesice šlaga
  • 250 g šećera
  • 250 g mljevenih čokoladnih napolitanki
  • 250 g mljevenog keksa
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 2,5 dl mlijeka i želatin, te ostaviti 10 minuta da nabubri.
2. Posebno sjediniti 1,25 l mlijeka i šećer, te kuhati da provri, a zatim dodati pripremljen želatin, promiješati i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu masu staviti u frižider da se stegne.
3. U većoj posudi umutiti šlag i 4 dl mlijeka u čvrst snijeg, pa dodavati kašiku po kašiku stegnutog fila sa želatinom i mutiti mikserom. Kada se doda posljednja kašika želatina, mutiti još 5 minuta.
4. Pripremljenu masu podijeliti na 3 dijela. U prvi dio dodati mljevene čokoladne napolitanke, u drugi dio mljeveni keks, a treći dio ostaviti da bude bijele boje.
5. U okrugao kalup za tortu usuti prvo fil sa mljevenim keksom, zatim bijeli fil i na kraju fil s napolitankama, te staviti u frižider da se stegne. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.