Torta sa malinama

by | 26 Aprila, 2013


Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za fil od limuna:

  • 2,5 dl mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • sok od jednog limuna
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 1 šlag fiks

Za fil od malina:

  • 300 g malina
  • 10 g želatina u prahu
  • 4 bjelanceta
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 100 g šećera
  • 1 šlag fiks

Ostali sastojci:

  • 150 g piškota
  • 300 g malina
  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanaca i promiješati. U dobijenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom.
3. U okruglom kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći koru. Pečenu koru poprečno presjeći napola da se dobiju dvije kore.

Fil od limuna:

1. Žumanjke i šećer umutiti mikserom.
2. Mlijeko sipati u manju šerpu i ostaviti da proključa. Potom dodati smjesu od žumanjaka i kuhati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaca i mlijeka dodati sok od limuna, nabubreo želatin i promiješati.
4. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati u smjesu od žumanjaka i promiješati.

Fil od malina:

1. Maline sjediniti sa 50 g šećera i izmiksati.
2. Bjelanca umutiti na pari sa preostalim šećerom da se dobije čvrst šam.
3. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag.
4. Sjediniti krem od malina, šam od bjelanaca, šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin pa promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od malina i preklopiti drugom korom.
2. Potom nanijeti fil od limuna, poslagati maline i cijelu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
4. Bočne stranice torte obložiti piškotama i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.