Categories Desert

Voćni uštipci

Sastojci:

500 g brašna
125 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
4 kašike maslaca
2 jaja
5 kašika višanja
7 kriški ananasa iz konzerve
3 kašike grožđica
3 kašike šećera
ulje za prženje

Priprema: 

Pomiješajte brašno i šećer te u sredini napravite udubinu. Zagrijte mlijeko, pa odvojite pola i razmutite kvasac. Ulijte smjesu u udubinu, pokrijte čistom krpom i ostavite 15 minuta na toplom mjestu.

Maslac ili margarin rastopite u ostatku toplog mlijeka, dodajte jaja, dobro promiješajte i dodajte u posudu s brašnom i kvascem. Umijesite glatko tijesto, ponovno pokrijte krpom i ostavite 45 minuta na toplom mjestu.

Grožđice te sitno nasjeckane višnje i ananas dodajte u tijesto te još kratko mijesite.

Zagrijte ulje u fritezi. Uz pomoć dvije kašike oblikujte uštipke i pažljivo ih spuštajte u vruće ulje. Kad se ispeku, izvadite, ocijedite višak ulja i uvaljajte ih u šećer.

Poslužite na tanjiru uz kriške manga ili narandže, malo grožđica i višanja te kašiku šlaga.

Izvor: kaufland.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *