Zimski kornet sladoled

by | 22 Februara, 2018

Sastojci:

5 jaja
8 kašika šećera
60 g putera
50 g čokolade za kuhanje
100 g prženih sjeckanih lješnika
5 dl slatkog vrhnja

Priprema

1. Bjelanca odvojiti od žumanaca.
2. Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati 4 kašike šećera muteći da se dobije čvrst šam.
3. Odvojeno sjediniti žumanca sa preostalim šećerom pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se šećer ne otopi.
4. U ohlađenu smjesu od žumanaca dodati omekšali puter i dobro umutiti.
5. Kada se smjesa potpuno ohladi dodati sjeckane lješnike i rendanu čokoladu pa promiješati.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te dodati u smjesu sa žumancima.
7. Na kraju dodati šam od bjelanaca i polako promiješati kuhačom. Sipati u plastičnu posudu s poklopcem i ostaviti u zamrzivač da se stegne.

Foto: Dobra hrana Izvor: posaljirecept.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.