Categories KUHARICA

Fina hrskava pita s tikvicama i mladim lukom

Sastojci:

1/2 kg tankih kora
1 manja mlada tikvica
1 veza mladog crvenog luka
100 g kisele pavlake
100 g šunke
1 jaje
soli i bibera
ulje

Priprema: 

Tikvice izrendati sa korom. Ako je mlada i posoliti. Na ulju propržiti sjeckan luk, dodati na kockice isjeckanu šunku i iscijeđenu tikvicu koja je odstojala bar 10 minuta u soli.

Skloniti sa šporeta, dodati pavlaku, jaje, biber i sve izmiješati.

Raširiti prvu koru, premazati tanko nadjevom po kori (ne mnogo da ne bude gnjecava) dodati odozgo drugu koru i nju malo premazati nadevom.

Presaviti krajeve pa uviti u rolnicu. Tepsiju obložite pek-papirom ili je četkicom namažite uljem.

Redati rolnice u pleh do utroška materijala. Premazati rolnice uljem i staviti u ugrijanu rernu na 200 stepeni 40-45 min da dobro zarumeni i dole i gore.

Sjeći toplu i služiti uz kiselo mlijeko ili jogurt.

Izvor: superzena.b92.net

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *