Categories Glavno jelo

Babure punjene tikvicama i patlidžanom

Sastojci *za 4 osobe:

2 tikvice
4 kašike ulja
1 jaje
4 paprika babura
100 ml pavlake
origano po ukusu
1 patlidžan
so, biber

Priprema:

1. Operite i očistite patlidžan. Isjeckajte ga na kockice, posolite i ostavite da odstoji bar pola sata prije prženja.
2. Ogulite tikvicu i narendajte je na krupno rende.
3. Dobro zagrijte ulje i propržite patlidžan, a zatim dodajte narendanu tikvicu pa sve zajedno pržite dok ne omekša.
4. Posolite i pobiberite te pospite origanom po ukusu.
5. Babure presijecite uzdužno na polovine i izvadite sjeme. Savjet plus: Nemojte skidati peteljke sa babura. Tako će polovine biti “dublje” pa ćete moći da stavite više nadjeva u njih.
6. U pola pavlake dodajte jedno jaje i dobro umutite.
7. Punite polovine babura pripremljenim nadjevom od patlidžana i tikvica i slažite u podmazan pleh. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
8. Nakon toga premažite smjesom od pavlake i jaja, vratite u rernu i zapecite još nekih 10-ak minuta. Savjet plus: Umjesto smjese od pavlake i jaja možete na svaku polovinu babure staviti kašiku sitnog ili komad tvrdog sira.

Izvor: Pošalji recept Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *