Bostonski zapečeni grah

by | 11 Februara, 2019

Sastojci:

225 g bijelog graha
1 kašika suncokretovog ulja
5 komada ljutike
2 čena bijelog luka
600 g pelata
2 kašike začinskog bilja
500 ml mošta
30 g smeđeg šećera
1 kašika melase
1 mala kašika senfa
so
svježe mljeveni biber

Priprema:

Ocijedite namočeni grah i isperite ga pod mlazom hladne vode. Stavite ga u lonac, prelijte hladnom vodom i ostavite da proključa. Kuhajte na jakoj vatri 10 minuta, zatim smanjite vatru i kuhajte još 50-60 minuta. Dobro ocijedite i stavite u vatrostalnu posudu.

Zagrijte rernu na 160°C.  U tavi zagrijte ulje, dodajte ljutike i bijelog luka te dinstajte pet minuta povremeno miješajući. Dodajte paradajz sa sokom, suho začinsko bilje i suhi mošt. Posolite i pobiberite. Poklopite, ostavite da proključa pa smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta. Paradajzu dodajte šećer, melasu i senf. Dobro promiješajte. Prelijte sos preko graha i pecite oko dva sata.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.