Categories Glavno jelo

Burito sa povrćem

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, obrok kojem treba da posvetite najviše pažnje je doručak. Istraživanje u kome je učestvovalo 80 žena pokazalo je da obilniji doručak sa više kalorija ne smeta dijeti. Zapravo nam malo jači doručak pomaže da kontrolišemo želju za hranom u toku dana.

Ispitanice su  bile podijeljene u dvije grupe. Prva grupa jela je visokokalorične doručke, srednje kalorične ručkove i niskokalorične večere, dok se druga grupa hranila obrnutim redoslijedom kalorijskih vrijednosti. Nakon 12 nedjelja pokazalo se da su žene koje su jele visokokaloričan doručak smršale 2,5 puta više od žena koje su jele niskokalorični doručak.

Važno je da se vaš doručak ne sastoji od praznih kalorija, stoga pripremite hranjiv obrok poput ukusnog burita punjenog kajganom.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 2 kašičice kuhanog graška
  • jedna šoljica smrznute mješavine povrća
  • tortilja
  • malo maslaca
  • so
  • biber po želji

Priprema: Umutite jaja s prstohvatom soli. Rastopite maslac i na njega izlijte umućena jaja.  Odmah dodajte grašak i smrznuto povrće. Malo promiješajte kako biste sjedinili sve sastojke i po želji začinite biberom. Kajganu prebacite na tortilju, smotajte je u burito i uživajte.

Ovaj doručak obezbijediće sve nutritivne potrebe za početak dana, daće vam snagu i energiju.

Kalorije: 400
Proteini: 17.4 g
Vlakna: 9.7 g
Masti: 15.7 g
Ugljieni hidrati: 36.8 g
Šećer: 3.2 g

Ako želite uspješno da smršate zapamtite da ne smijete:

1. Preskakati doručak! Kada spavamo i ne jedemo usporavaju se funkcije našeg tijela. Nakon buđenja naše tijelo sporo sagorijeva kalorije. Zato unosom novih kalorija moramo natjerati tijelo da radi brže. Bez doručka se u tijelu ne stvara dovoljno glukoze, zbog čega se organizam osjeća iscrpljeno i umorno.

2. Štedjeti se oko doručka! Ako za doručak popijete kafu i pojedete krišku hljeba sa nekim namazom, svom organizmu niste učinili nikakvu uslugu, naprotiv, samo ste zavarali želudac, u organizam niste unijeli ništa hranjivo i za sat vremena opet ćete biti gladni. U ovakvim situacijama posežemo za pecivima i grickalicama, koje samo štete našoj liniji.

Bitno je da sebi priuštite kvalitetan doručak, kako biste u toku dana imali snage za svakodnevne obaveze.

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/ Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *