Categories Glavno jelo

Crveni rižoto

Sastojci:

500 g očišćenih lignji
2 glavice crvenog luka
150 g riže
1 dl soka od paradajza
2 svježa paradajza
1 dl bijelog vina
0,5 dl soja sosa
100 g crnih maslina bez košpica
0,5 dl maslinovog ulja
mješavina začina, biber

Priprema:

Lignje oprati i isjeći na kolutove, paradajz isjeći na kocke, crveni luk što sitnije isjeckati.

Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati lignje, te i njih kratko propržiti. Dodati rižu i pržiti na umjerenoj temperaturi pet minuta dok ne postane staklast.

Dodati sok od paradajza, svjež paradajz, bijelo vino, soja sos i masline. Dinstati na umjerenoj temperaturi i povremeno miješati da ne zagori. Kad suvišna tečnost uvri, nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok riža ne omekša.

Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu i promiješati.

ljepotaizdravlje.ba Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *