Ćufte s krompirom

by | 7 Oktobra, 2013

Cufte

Sastojci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 jajeta
  • 1 žumanjak
  • 2 kriške hljeba
  • 2 dl mleka
  • 50 g mljevenog kikirikija
  • 30 g putera
  • 500 g krompira
  • 2 dl ulja
  • začin C, so, biber

Priprema:

1. Crni luk sitno isjeckati, hljeb natopiti sa 1 dl mlijeka te dobro ocijediti, krompir isjeći na kocke i obariti u slanoj vodi.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti crni luk, mljeveno meso, 2 jajeta, kikiriki i natopljen i izmrvljen hljeb, te sve dobro izmiješati i začiniti po ukusu.
3. Od pripremljene mase oblikovati kuglice s udubljenjem u sredini pa ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
4. Obaren krompir ispasirati, a zatim sjediniti s žumanjkom, puterom i ostatkom mlijeka, začiniti po ukusu i sve dobro izmiješati.
5. Pripremljen pire krompir sipati u dresing džak te u udubljenje svake ćuftice istiskivati gomilicu pirea.
6. Filovane ćufte poslagati u podmazanu tepsiju i staviti nakratko u zagrijanu rernu kako bi se pire zapekao.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.