Ćufte u curry sosu

by | 21 Marta, 2017

Foto: Pošalji recept
Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Ćufte
500 g mljevenog mesa (piletina, ćuretina junetina)
1 glavica crvenog luka
4 čena bijelog luka
1 jaje
40 g prezli
so, biber
suhi začin
Sos
250 ml vode
1 kocka povrtne supe
2 kašike brašna
250 ml neutralne pavlake
1 kašičica curryja
so, bijeli biber
ulje

Priprema:

1. Mljeveno meso sjediniti sa sitno sjeckanim (ili rendanim i od viška vode ocijeđenim) crvenim i bijelim lukom, prezlama, začinima i jajetom. Umijesiti kompaktnu smjesu i praviti ćufte.
2. U posudu usuti litar vode pa kada prokuha, dodati so i kuhati ćufte desetak minuta.
3. Kuhane ćufte izvaditi i ocihediti od viška tečnosti, pa ostaviti na toplom.
4. Na dobro ugrijanom ulju propržiti brašno, ali voditi računa da ne porumeni.
5. Skloniti sa vatre, u tankom mlazu dodati toplu vodu u kojoj je rastvorena kocka supe i mihešati da se ne stvore grudvice.
6. Vratiti na vatru, dodati curry, neutralnu pavlaku i miješati sve dok ne provri. Začiniti prema ukusu.
7. U skuhan sos dodati ćufte i kratko ukrčkati.
8. Poslužiti uz kuhanu rižu, kao prilog i omiljenu salatu.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.