Falafel – pržene ćuftice od leblebije

by | 8 Augusta, 2016
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
300 g leblebija
1 crveni luk
1/2 kesice praška za pecivo
2-3 čena bijelog luka
so, biber
korijander u prahu
ljuta aleva paprika
peršunov list
ulje

Priprema:
1. Leblebije oprati i preliti hladnom vodom pa ostaviti preko noći da se dobro natope. A, mogu se koristiti i konzervirane koje je potrebno blago proprati i ocijediti od viška tečnosti.
2. Sutradan ih ocijediti i izmiksati u blenderu, da se dobije fina smjesa.
3. U samljevene leblebije dodati krupnije isječen crni i bijeli luk, kao i sve začine pa još jednom samljeti sve zajedno. Obratiti pažnju da smjesa ne bude potpuno glatka već da bude delimično zrnasta.
4. Mokrim dlanovima oblikovati male ćufte i slagati na tanjir sa strane.
5. U dobro zagrijanom ulju pržiti par loptica u isto vrijeme sve dok ne dobiju finu i rumenu boju sa svih strana.
6. Pržene loptice spuštati na kuhinjski ubrus kako bi upio višak ulja.
7. Služiti kao toplo predjelo uz umak na bazi jogurta ili salatu od povrća.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.