Fina torta od krompira

by | 29 Augusta, 2018

Sastojci:

600 g krompira
2 dl mlijeka
2 dl slatke pavlake
4 žumanca
150 g naribanog sira ementalera
50 g maslaca
so
muskatni oraščić
4 bjelanca
150 g sjeckane šunke

Priprema:

Oprani krompir skuhajte u ljusci, ocijedite, ogulite i sitno nasjeckajte ili usitnite grubo viljuškom. Umiješajte šunku.

Mlijeko i pavlaku zagrijte, te prije nego što zavrije, umiješajte sjeckani krompir. Dodajte žumance, naribani sir i maslac, pa sve dobro promiješajte. Posolite, pa začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom.

Od bjelanaca i malo soli istucite čvrsti snijeg. Polovinu snijega energično izmiješajte sa smjesom od krompira, a drugu lagano umiješajte kuhačom. Veliku okruglu posudu za pečenje premažite uljem i napunite smjesom od krompira.

Pecite tortu oko 45 minuta, na 200°C.

Izvor: 24sata.hr Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.