Goveđa gulaš čorba

by | 28 Marta, 2020

Gulaš čorba liči na klasični goveđi gulaš, ali je malo čorbastija i uz to joj možete dodati dosta povrća kao i u bilo koju čorbu koju pravite. Jedina razlika je što ide dosta manje luka nego u pravi gulaš. Ovo jelo je idealno za kuhanje u ekspres loncu i u kotliću na otvorenoj vatri, a možete napraviti i veću količinu jela, zamrznuti ga, vaditi iz zamrzivača i podgrijavati po potrebi.

Gulaš čorba – potrebno:

1 kg junećeg mesa
2 glavice crvenog luka,
1 mrkva,
1 celer, paštrnjak i peršun,
2-3 kašike mljevene crvene paprike (slatke i ljute, u zavisnosti od ukusa),
nekoliko listova lovora,
ulje,
so i biber.

 

Priprema:

Povrće sitno nasjeckajte ili sameljite u blenderu. Meso isijecite na kockice 2 cm otprilike. Povrće stavite u šerpu sa malo ulja. Sve propržite da malo omekša i zamiriše i tek onda dodajte isječeno meso. Dodajte crvenu mljevenu papriku, biber, lovor, so i zalijte sa onoliko vode koliko je potrebno da sve bude prekriveno tečnošću i još malo preko. Količina vode zavisi i od toga da li volite rjeđu ili gušću čorbu.

Šerpu poklopite i kuhajte na niskoj temperaturi najmanje 1,5 sat ili dok meso ne omekša. Povremeno promiješajte, provjerite količinu tečnosti i po potrebi dolivajte po malo vode. Ukoliko se odlučite da gulaš čorbu kuhate u ekspres loncu, dodajte manje vode jer ona manje isparava, kuhajte 30 minuta. Ako volite ili ako vam ne smeta mekano, raskuhano meso onda možete i duže da kuhate. To je stvar ukusa, ali svakako nemojte kuhati kraće od pola sata. Kada pritisak u loncu popusti, jelo je gotovo. Kuhanje u ekspres loncu je najjednostavniji i najbrži način kuhanja, ali u ovom slučaju sipate mnogo manje vode jer ona neće ispariti prilikom kuhanja.

Uz kuhanu gulaš čorbu poslužite tjesteninu po želji i prijatno.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.