Gusta čorba od karfiola i bijelog graha

by | 7 Maja, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

1 kg karfiola
1 glavica crvenog luka
1 manji celer
400 g bijelog graha (iz konzerve)
1,2 l vruće vode
so, bijeli biber
ulje
ruzmarin

Priprema:

1. Karfiol očistiti i usitniti na cvjetove. Crveni luk i celer oljuštiti i isjeći na sitne kockice. Grah proprati i ocijediti od viška tečnosti.
2. Na ugrijanom ulju propržiti crveni luk i nastaviti dinstanje dok ne omekša (po potrebi dodavati vodu ili povrtni bujon).
3. U omekšali luk dodati korijen celera i nastaviti sa dinstanjem na umjerenoj temperaturi, dok celer ne omekša.
4. Dodati karfiol, začiniti i sipati vodu (ili povrtni bujon). Poklopiti i kuhati na umjerenoj temperaturi petnaestak minuta.
5. Zatim, dodati grah i štapnim mikserom povrće ispasirati da se dobije kremasta smjesa. Čorbu razrijediti ako je gusta za vaš ukus. Dodatno začiniti prema ukusu i sačekati da provri.
6. Toplu čorbu sipati u tanjire, dekorisati svježim ruzmarinom i poslužiti.

IZVOR: POŠALJI RECEPET

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.