Categories Jela sa mesom

Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom

Sastojci:

1 pakovanje tankih kora za pite
400 g pilećeg filea
1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća
200 ml sos paradajza
100 ml vode
2 kašike začinske mljevene paprike (slatke ili ljute)
chili u prahu po želji i potrebi
mješavina začina za burrito
1 kašičica bijelog luka u prahu
so, biber
Za umak od jogurta
300 ml čvrstog grčkog jogurta
1 kašika sjeckanog vlasca
1 kašičica češnjaka u pragu
1 kašika tabasco umaka
so

Priprema:

Pileći file što sitnije nasjeckati, posoliti i posipati začinom za burrito. Pržiti u woku (ili većoj tavi) nekoliko minuta dok ne postane lijepo zapečeno. Tada dodati zamrznuto povrće, promiješati, doliti paradajz, vodu i začine, pa uz povremeno miješanje dinstati 15 min dok sva tekućina ne ispari.

Od svake ćete kore dobiti po dvije rolnice, zato morate svaku koru presjeći na dva dijela. Na početak kore stavite punu kašiku fila, zavrnite rubove prema unutra pa zarolajte.

Ako ćete rolnice peći u rerni tada ih slažite sa spojenom stranom prema dolje jednu do druge na papir za pečenje, prije pečenja ih premažite tanko rastopljenim maslacem i pecite u rerni na 200ºC 20 minuta. Ako ćete rolnice pržiti u ulju, složite ih na poslužavnik, zagrijte ulje pa spuštajte po tri/četiri rolnice u vrelo ulje sa spojenom stranom prema dole kako bi se tamo najprije zapekle. Okrenite ih nakon nekoliko minuta da se ispeku i sa druge strane. Pečene ocijedite na papirnom ubrusu od viška masnoće.

Uz chimichnage poslužite ljuti sos od jogurta, ajvar ili neki drugi sos po vašoj želji.

Izvor: recipeci.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *