Categories Jela sa mesom

Marinirana juneća rebra

Sastojci:

1,2 kg junećih rebaraca
2 kašike senfa
2 kašičice žutog šećera
3 čena bijelog luka
1 kašika džema od šljiva
3 kašike soja sosa
2 dl soka od paradajza
mješavina začina
1 kašičica mljevene paprike
600 g krompira
30 g margarina
1 dl mlijeka
ulje

Priprema:

Sjediniti senf, žuti šećer, pasirani bijeli luk, 0,5 dl ulja, soja sos, mljevenu papriku i začine po ukusu pa dobro izmiješati. Dobijenom smjesom preliti juneća rebarca te ih dobro promiješati i ostaviti u frižideru da miruju najmanje 4 sata.

Potom rebarca propržiti na ulju sa svih strana. Kada rebarca porumene, dodati sok od paradajza, džem od šljiva i malo vode pa nastaviti s dinstanjem na umjerenoj temperaturi. Tokom dinstanja dolijevati vodu po potrebi dok meso ne omekša.

Krompir oguliti i isjeći na kockice, a zatim ga obariti u slanoj vodi. Ispasirati ga te dodati margarin, mlijeko i začine po ukusu te dobro izmiješati.

Pire krompir poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

ljepotaizdravlje.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *