Categories Jela sa mesom

Svinjski but u sosu s pekmezom od šljiva

Sastojci:

10 odrezaka svinjskog buta
5-6 kašika brašna
3 glavice crvenog luka
3 čena bijelog luka
250 ml crnog vina
3 kašike pekmeza od šljiva
100 ml soka od paradajza
sol, biber
1 list suhog lovora
prstohvat suhog ruzmarina (ili malo manje svježeg)
2 kašičice crvene začinske paprike
300 ml vode (ili temeljca)

Priprema:

Odreske posoliti, lagano istući batom za meso pa sa obje strane uvaljati u brašno. Pržiti tako uvaljane odreske u većoj i dubljoj tavi na malo ulja s obje strane dok odresci ne porumene. Izvaditi tada odreske na stranu.

U istoj tavi na istom ulju pržiti luk koji ste prethodno jako usitnili u blenderu. Dodati i bijeli luk, pržiti još nekoliko minuta pa zaliti crnim vinom. Pustiti da provrije i da se vino redukuje. Tada uliti paradajzu, dodati lovor, ruzmarin, pekmez od šljiva, crvenu mljevenu papriku, sol, biber i vodu, pustiti da provrije pa tada u sos vratiti odreske. Malo ih promiješati pa poklopiti i pustiti da se dinsta. Odresci bi trebali biti prekriveni umakom. Ako nisu, dodajte još malo vode ili temeljca.  Odreske je potrebno pirjati 45 minuta sat uz povremeno miješanje.

Kada meso omekša, sos bi trebao biti dovoljno gust od brašna u koje smo umakali odreske prije prženja. No ako to nije slučaj i ako vam je umak prerijedak, sad je trenutak da dodate još 2 kašike brašna pomiješanog sa malo vode i kratko prokuhate.

Ovako pripremljene svinjski but u umaku poslužite uz kuhane njoke i salatu po želji.

Izvor: recipeci.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *