Categories Jela sa mesom

Vinski gulaš

Sastojci:

400 g junetine
500 g svinjetine
4 veća luka
3 kašike začina za fiš paprikaš ili čobanac
3 kašičice ljute (ili slatke ako ne volite ljuto) mljevene crvene paprike
250 ml tekućeg paradajza
1 lovorov list
2,5 dl bijelog vina
vegeta, so, biber
kašika sitno sjeckanog peršuna ili vlasca
3-4 krompira

Priprema:

Na dosta ulja (kombinacija suncokretovog i maslinovog) pržiti meso isječeno na kockice. Kada se meso lijepo zapeče (nakon cca 10 minuta), izvaditi ga na stranu, pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk. Nakon nekoliko minuta prženja, doliti cca 1 dl vode i nastaviti dinstati luk uz povremeno miješanje još pet do osam minuta. Tada luk ispasirati štapnim mikserom.

U manjoj posudici razmutiti začin za paprikaš sa crvenom mljevenom paprikom i cca 3 dl vode i time preliti luk. Doliti parajz, dodati so, vegetu i biber, lovorov list i peršun, sve skupa promiješati.

Vratiti meso u lonac, doliti još cca 1 l vode, pa poklopljeno kuhati na tihoj vatri 1,5 sat. Povremeno promiješajte. Tada gulašu dodajte vino i krompir isječen na kockice pa kuhajte dok krompir ne omekša.

Svakako probajte gulaš pred sam kraj i popravite mu okus. Moguće je da će biti prekiseo ako koristite kiselije vino, pa korigujte okus dodavanjem kašičice šećera i još malo soli.

Izvor: recipeci.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *