Categories Glavno jelo

Krem supa od paškanata s pinjolima

Sastojci:

6 korijena paškanata
2 krompira
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
1 ½ l povrtnog bujona
30 ml ulja
so, biber
30 g pinjola

Priprema:

Paškanat dobro oprati i oguliti ljuštilicom. Krompir, crni i bijeli luk takođe očistiti. Povrće isjeckati na manje komade.

U dubljoj šerpi grijati ulje pa staviti crveni luk da se proprži. Redovno miješati i smanjiti temperaturu kako bi se fino izdinstao. Po potrebi, dodavati toplu vodu ili bujon. Dodati paškanat, krompir i bijeli luk pa kratko propržiti, uz redovno miješanje.

Povrće naliti toplim bujonom i ostaviti da se kuha. Kada je povrće omekšalo, sve usitniti štapnim mikserom da se dobije fina kremasta masa.

Začiniti prema ukusu i skloniti sa ringle.

Na teflonskoj tavi tostirati pinjole dok fino porumene i otpuste masnoću.

Supu usuti u činije ili tanjire pa posuti sa malo toplih pinjola i servirati toplo.

Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *