Lignje punjene šampinjonima

by | 14 Januara, 2014

lignje

Sastojci:

  • 800 g očišćenih lignji srednje veličine
  • 200 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • 1 dl bijelog vina
  • 70 g pirinča
  • 200 g zelenih maslina
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 4 dl soka od paradajza
  • mješavina začina

Priprema:

1. Tijelo lignji ostaviti u komadu a krake isjeći na kockice.
2. Crni luk i šampinjone isjeći na kockice, a bijeli luk sitno isjeckati.
3. Polovinu maslina ostaviti u komadu a ostatak isjeći na kockice.
4. Na malo maslinovog ulja propržiti crni i bijeli luk a zatim dodati krake lignji i šampinjone te i njih kratko propržiti.
5. Potom dodati pirinač i nastaviti s dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi dok pirinač ne nabubri. Zatim dodati sjeckane masline i začine po ukusu te promiješati.
6. Pripremljenim filom napuniti lignje a otvore pričvrstiti čačkalicom (lignje ne treba previše puniti da tokom kuhanja ne bi popucale).
7. Posebno sjediniti sok od paradajza, preostalo maslinovo ulje, bijelo vino i 3 dl vode pa kratko prokuhati. Potom dodati ostatak fila, peršun, masline u komadu i punjene lignje pa sve zajedno kratko prokuhati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.