Categories Glavno jelo

Meksički lonac

Sastojci (4 porcije):

100 g crvenog graha
100 g graha trešnjevca
100 g bijeloga graha
1 l povrtnog temeljca
2 čena bijelog luka, zdrobiti
200 g celera
1 prasa
200 g cherry paradajza
2 kašike biljnog ulja
200 ml pasiranog paradajza
100 g koncentrata paradajza
sol
kajenska paprika
malo kumina
malo đumbira
korijander

Priprema:

Razdvojite grah i namočite preko noći, a zatim procijedite i kuhajte u bujonu oko sat i po. Prvo stavite kuhati trešnjevac, a zatim nakon 20 minuta dodajte crveni i nakon 30 minuta bijeli grah.

U međuvremenu pokupite pjenu koja se skupila na površini. Bijeli luk ogulite i zdrobite. Celer ogulite, operite i narežite na kockice. Prasu očistite, operite i narežite na tanke ploške. Cherry paradajz operite. Nakon sat vremena kuhanja u lonac s grahom dodajte celer i prasu.

Bijeli luk i cherry paradajz kratko dinstajte na vrućem ulju u tavi. Pasiran paradajz i koncentrat dodajte u lonac s grahom te kratko kuhajte. Zatim dodajte cherry paradajz te začinite solju, kajenskom paprikom, kuminom i naribanim đumbirom.

Izvadite varivo u tanjire i ukrasi svježim korijanderom.

Izvor: kaufland.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *